Nebezpečné vajcia otrávené jedom na vši už boli nájdené aj na Slovensku! Prečo po toľkých škandáloch už konečne nezakročí vláda?

//Nebezpečné vajcia otrávené jedom na vši už boli nájdené aj na Slovensku! Prečo po toľkých škandáloch už konečne nezakročí vláda?

Nebezpečné vajcia otrávené jedom na vši už boli nájdené aj na Slovensku! Prečo po toľkých škandáloch už konečne nezakročí vláda?

Vajcia otrávené jedom na vši pôvodom z Holandska boli v týchto dňoch oficiálne nájdené už aj na Slovensku! Objavili ich včera inšpektori Štátnej veterinárnej a potravinovej správy vo veľkosklade pre gastronomické zariadenia vo Vrbovom.

Išlo o 21 balení uvarených a ošúpaných vajec (celkovo sa ich do SR podľa prvých zistení malo dostať 24 balení) dodaných na Slovensko z Holandska cez Nemecko (kde boli dané vajcia uvarené a ošúpané) a následne cez Rakúsko. Konzumácia týchto vajec je pre zdravie človeka nebezpečná, pretože obsahujú látku fipronil, ktorá sa používa na ničenie škodcov rastlín, či na hubenie bĺch a vší u zvierat a ktorá môže u človeka spôsobiť poškodenie obličiek, pečene a štítnej žľazy!

Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR vydalo na margo toho ústami ministerky Matečnej včera vyhlásenie: „V tomto prípade sa absolútne potvrdilo, že čerstvosť je kritérium, na ktoré by mali spotrebitelia prihliadať. Hovorí totiž o kvalite výrobku. Rozhodne o nej nemôže byť ani reči pri uvarených a ošúpaných vajcia z Holandska alebo hlbokozmrazenom kuracom mäse z Brazílie. Znova vyzývam všetkých slovenských spotrebiteľov, aby sa nielen v obchodoch, ale aj v reštauráciách a hoteloch pýtali na pôvod surovín. Slovenské potraviny sú pod prísnou kontrolou našej veterinárnej správy od poľa až po regál.“

Aj keď je pekné to, čo ministerka Matečná vyhlásila, no nebolo by jednoduchšie a účinnejšie ako jej výzva občanom SR, aby sa v reštauráciách a hoteloch pýtali na pôvod surovín, aby vláda vydala nariadenie, na základe ktorého by bol zakázaný min. dovoz rýchlokaziacich sa potravín z iných krajín, príp. bola spustená detailná a rozsiahla kontrola takýchto výrobkov? Okrem toho, keď už aj ministerka vo včerajšom vyjadrení sama priznala, že spotrebitelia by mali prihliadať na čerstvosť a kvalitu, čím mala na mysli domáce slovenské kvalitné potraviny, prečo teda Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR a celkovo vláda nezačne konečne podporovať domácich producentov takýchto výrobkov? Prečo doposiaľ vláda nijako významne nepodporila upadajúce slovenské družstvá, či súkromníkov, ktorí sa snažia tieto potraviny pre slovenský trh produkovať? Kvôli Únii a jej nariadeniam, „rovnosti“, údajnému znevýhodňovaniu občanov a firiem z iných členských štátov, či nejakému voľnému pohybu tovarov a služieb? Keď sa ale jedná o život a zdravie vlastných občanov, štát by na takéto únijné nezmysly nikdy nemal prihliadať a mal by brať život a zdravie svojich občanov ako prvoradé!

Martin Bago

http://www.mpsr.sk/sk/index.php?start&language=sk&navID=52&id=11992

Napísal(a) | 2017-08-10T09:23:26+00:00 10. augusta 2017|Kategória:|0 komentárov

O autorovi:

Napísať komentár