Trump chce uvaliť clá na autá z EU napriek tomu, že EU začala dovážať GMO odpad a drahý plyn z USA

//Trump chce uvaliť clá na autá z EU napriek tomu, že EU začala dovážať GMO odpad a drahý plyn z USA

Trump chce uvaliť clá na autá z EU napriek tomu, že EU začala dovážať GMO odpad a drahý plyn z USA

Americký prezident Donald Trump na nedávnom stretnutí so svojimi priaznivcami v Západnej Virgínii prehlásil, že nakoniec zavedie clá vo výške 25 % na všetky autá dovezené z EU do USA. Dané vyhlásenie prichádza len krátko po tom, čo koncom júla Juncker pricestoval do USA a na spoločnom stretnutí s Trumpom sa zaviazal, že EU bude od USA masívne kupovať drahý americký skvapalnený plyn, farmaceutické výrobky a geneticky modifikovanú sóju a na oplátku USA nezavedú clá na európske automobily.

A tak sa aj stalo, Brusel začal plniť svoju časť dohody a dodnes už stihol vymeniť väčšinu dovozcov sóje práve za tých amerických. Dovoz sójových bôbov z USA do Európy totiž v porovnaní s júlom 2017 stúpol o 283% na 360-tisíc ton. Tým celkový podiel dovozu americkej sóje narástol na 37%, kým v júli 2017 bol na úrovni iba 9%. Ešte ráznejšie poskočil dovoz sójovej múky, a to medziročne o vyše 3000%, takmer na 185-tisíc ton. Únia so súhlasom členských štátov dokonca týždeň po stretnutí Junckera s Trumpom schválila aj 5 nových geneticky modifikovaných plodín na dovoz ako krmovinu, ale aj do samotných potravín. Ide o dve nové odrody upravenej kukurice, predĺženie povolenia pre dva druhy modifikovanej kukurice a jednu repu.

Junckerovi a iným byrokratom teda absolútne nevadilo a ani nevadí, že z USA začali masívne dovážať potravinový a zdraviu nebezpečný GMO odpad, či predražený skvapalnený plyn, hlavné je, že nebudú zavedené clá na automobily a oni budú vyzerať ako záchrancovia Európy. Teda aspoň tak si to predstavovali. No očividne ani táto pre európske štáty nevýhodná dohoda už dnes na sto percent neplatí a Trump sa napriek jej uzatvoreniu snaží na dovoz európskych áut zaviesť 25% clá, čo by dosť významne zasiahlo aj automobilky nachádzajúce sa na našom území, hlavne Volkswagen a Land Rover. Len Volkswagen Slovakia totiž v roku 2017 zo Slovenska vyviezol 99,7% všetkých vyrobených automobilov, z čoho šlo min. 20% práve do USA. Aj keď dnes ešte nič nie je isté a podľa amerického ministra obchodu Wilbura Rossa správa o plánovaných dovozných clách na autá bude známa najskôr v septembri, isté je jedno, že Trump s týmto svojim nátlakom neprestane.

Aj preto je načase, aby sa naši politici konečne prebudili a začali diverzifikovať ekonomiku Slovenska, a to tak, aby nebola závislá len od automobilového priemyslu! Pretože ekonomika SR je extrémne závislá práve na automobilovom priemysle a na jemu pridružených odvetviach, čo je veľkou chybou, pretože sme ako národ nielen náchylný na otrasy v tomto odvetví, ale ekonomika nášho štátu je tým pádom závislá od zahraničných megakorporácií. A to je pre stabilitu slovenskej ekonomiky a štátu ako takého nebezpečný stav.

Okrem toho, nebude náhodou prípadné uvalenie amerických ciel na automobily z EU dobrým dôvodom na to, aby sme nielen ako EU prestali dodržovať Junckerom uzatvorenú dohodu a prestali nakupovať GMO odpad a predražený plyn z USA, ale ako štát aj prerušili napr. nákup predražených amerických stíhačiek, či zrušili záväzok platiť viac svojim „spojencom“ v NATO (rozumej USA)? Prečo by sme totiž mali finančne podporovať niekoho, kto na nás uvaľuje obmedzenia a clá? Nestojí táto otázka minimálne na zamyslenie aj na vládnej úrovni?

Martin Bago

https://finweb.hnonline.sk/zahranicna-ekonomika/1797626-usa-uvalia-na-auta-z-unie-cla-vo-vyske-25-percent-vyhlasil-trump
https://spravy.pravda.sk/ekonomika/clanok/478966-americka-soja-z-gmo-prudi-do-eu/
https://www.topky.sk/cl/11/1732661/MIMORIADNE-Zdrvujuca-sprava-pre-Slovensko–Trump-chce-zaviest-cla-na-nase-auta-
https://spravy.pravda.sk/ekonomika/clanok/480188-europu-zaplavi-viac-gmo/
Viac o dohode medzi Junckerom a Trumpom som písal v príspevku tu:
https://blog.infovojna.sk/juncker-trumpovi-slubil-ze-eu-bude-masivne-nakupovat-americky-plyn-a-soju-a-nazval-to-dobrou-dohodou/

By |2018-08-25T08:06:57+00:0024. augusta 2018|Categories: Infovojna|4 komentáre

About the Author:

Avatar

4 komentáre

  1. … [Trackback]

    […] Find More to that Topic: blog.infovojna.sk/trump-chce-uvalit-cla-na-auta-z-eu-napriek-tomu-ze-eu-zacala-dovazat-gmo-odpad-a-drahy-plyn-z-usa/ […]

  2. … [Trackback]

    […] Read More Info here on that Topic: blog.infovojna.sk/trump-chce-uvalit-cla-na-auta-z-eu-napriek-tomu-ze-eu-zacala-dovazat-gmo-odpad-a-drahy-plyn-z-usa/ […]

  3. … [Trackback]

    […] There you will find 73066 additional Info to that Topic: blog.infovojna.sk/trump-chce-uvalit-cla-na-auta-z-eu-napriek-tomu-ze-eu-zacala-dovazat-gmo-odpad-a-drahy-plyn-z-usa/ […]

  4. Avatar
    Ladi 26. augusta 2018 at 0:43

    V tom minulom článku ohľadom dovozu GMO potravín a drahého skvapalneného plynu ste mali správnu úvahu o tom, v mene akého poverenia konal koncom júla Juncker . Sám neviem ako podobný rozhodovací proces v EÚ prebieha. Nechce sa mi veriť, že by šéf EU Juncker mohol sám rozhodovať. A prečo o takýchto závažných rozhodnutiach sa u nás nediskutuje. Máme právo vedieť ako sa k tomu stavia vláda (asi kladne, keď mlčí) a ako opozícia (tiež asi súhlasí keď mlčí). Potom kde sú aktivisti a slávne mimovládky! Mimovládky sa snáď nezredukovali len na tie, ktoré tu organizujú politické prevraty. Teraz by sa mali tvrdo ozvať ochranári a spotrebitelia.

    Už mesiac som nebol v Rakúsku, ale tam napríklad vláda odmieta GMO potraviny – akceptuje referendum, ktoré v tejto otázke t.j. nedovážať a nepestovať GMO potraviny , prebehlo kladne pred 20 rokmi.
    Alebo je to tak, že tie navýšené kvóty na dovoz GMO potravín budú odoberať štáty dobrovoľne nasilu. Boli k tomu snáď donútené vlády, ktoré odmietajú migrantov – ako istý ústupok? Tak ako píšete Francúzi a iné poľnohospodárske veľmoci EÚ s tým určite nebudú súhlasiť a to nie preto, že sa jedná o GMO potraviny , ale že sa jedná o ohrozenie ich poľnohospodárskej produkcie.

    Ladislav, Senica

Leave A Comment