Rusko sa stáva obilnicou sveta! Exporty obilia trhajú všetky doterajšie rekordy!

//Rusko sa stáva obilnicou sveta! Exporty obilia trhajú všetky doterajšie rekordy!

Rusko sa stáva obilnicou sveta! Exporty obilia trhajú všetky doterajšie rekordy!

Rusko v tomto roku podľa odhadov analytického centra SovEkon a Inštitútu konjunktúry agrárneho sektora vyvezie rekordných až 36,6 milióna ton pšenice, čo ho dostáva nielen na pozíciu najväčšieho exportéra Európy, ale aj sveta a robí z neho tzv. obilnicu sveta! Ruské ministerstvo poľnohospodárstva dokonca očakáva, že do konca tohto poľnohospodárskeho roka, ktorý končí v júni 2018 bude vývoz obilia činiť 45 miliónov ton obilia!

Vo svete totiž už dávno, minimálne posledné štvrťstoročie, žiadna iná krajina neexportovala toľko obilia ako Rusko. Minulý rok predalo Rusko na svetových trhoch 35,5 miliónov ton obilia, vrátane 27,1 ton pšenice, čo bol už tiež rekord, a celkovo vyviezlo potraviny v hodnote 20,7 miliárd USD. Ruská federácia sa tak dostáva na úroveň amerického vývozu obilia v rokoch 1992 až 1993, kedy USA vyviezli 36,8 miliónov ton obilia, čím začína preberať niekdajšie prvenstvo USA! Okrem toho, Rusko tento rok vôbec po prvýkrát v úrode obilia prekonalo absolútny rekord ZSSR, ktorý v roku 1978 tvoril 127,4 miliónov ton obilia, čo bolo tento rok prekročené o cca 5 ton. Objem úrody obilia totiž tvoril až 132 miliónov ton!

Výnosy z obilnín a objem poľnohospodárskeho exportu vzrástli nielen vďaka úrodnej pôde, ale aj investíciám a štátnej podpore a ruské obilniny sú konkurencieschopné aj vďaka devalvácii rubľa. Rusko sa teda v posledných rokoch stalo svetovým vývozcom obilia, a to napriek tomu, že takmer všetky krajiny Západu naň uvalili tvrdé hospodárske sankcie a tiež napriek faktu, že ruské poľnohospodárstvo bolo v 90. rokoch za vlády Jelcina na pokraji likvidácie. V roku 1998 dosiahlo totálne dno a jeho produkcia bola len niečo viac ako polovica z roku 1989. K obratu v sektore došlo až po nástupe Vladimíra Putina k moci v roku 1999, odkedy neustále rastie.

Západní „demokrati“ sa teda svojou politikou sankcií a obmedzovania Ruska riadne prepočítali! Boli to práve sankcie, čo napomohlo tomu, že sa z tejto krajiny stala a stáva svetová potravinová veľmoc (zisk z potravín je už dokonca väčší ako zisk z predaja zbraní). Rusko totiž robí pravý opak toho, čo sa nám snažia vnútiť byrokrati z EU – úspešne mení zdanlivo umierajúce odvetvie poľnohospodárstva na dôležitý zdroj ekonomického rastu a stabilných pracovných príležitostí! A z krajiny, ktorá po Nežnej revolúcii väčšinu potravín dovážala sa tak stáva svetová exportérska potravinová veľmoc! Kedy si z toho vezmú príklad aj slovenskí politici? Likvidáciou poľnohospodárstva totiž žiadna krajina ešte nič nezískala, jedine plnú potravinovú závislosť na zahraničí (najmä na zahraničných korporáciách) a otroctvo!

Martin Bago

https://cz.sputniknews.com/svet/201802166803912-rusko-rekordman-vyvozu-psenice/
http://financnenoviny.com/rusko-carstvom-zrna-obilnicou-ako-kedysi/
https://www.bloomberg.com/news/articles/2018-02-16/russia-is-exporting-more-wheat-than-any-country-in-25-years
http://www.hellenicshippingnews.com/russias-grain-export-close-to-record-breaking-50-mln-tonnes-expert/
https://www.rt.com/business/419194-russia-grain-export-record/

By |2018-02-21T11:33:55+00:0021. februára 2018|Categories: Infovojna|1 Comment

About the Author:

Avatar

One Comment

  1. … [Trackback]

    […] There you can find 78237 additional Information to that Topic: blog.infovojna.sk/rusko-sa-stava-obilnicou-sveta-exporty-obilia-trhaju-vsetky-doterajsie-rekordy/ […]

Leave A Comment