Aron Shaviv, Lipšic, Figeľ a KDH

//Aron Shaviv, Lipšic, Figeľ a KDH

Aron Shaviv, Lipšic, Figeľ a KDH

Tu je časť informácii o Aronovi Shavivovi a jeho pôsobnosti  na Slovensku okrem pripravovania kampane Zuzany Čaputovej, či Matúša Valla.

Dovedna sú to 4 články od roku 2011 – 2014.

1.)  Figeľa a jeho ľudí vyškolí politický expert z Izraela

Ministra a jeho poradcov má školiť izraelská firma, ktorá radila v kampani aj starostovi za KDH.

Ministra Jána Figeľa a jeho poradcov má školiť izraelská firma, ktorá radila v kampani aj starostovi za KDH. Firmu chcú využiť aj pri vyjednávaní o prerozdelení eurofondov.
Ministra Jána Figeľa a jeho poradcov má školiť izraelská firma, ktorá radila v kampani aj starostovi za KDH. Firmu chcú využiť aj pri vyjednávaní o prerozdelení eurofondov.(Zdroj: SITA)
Figeľovi politickí poradcovia a celý jeho štáb má dostať školenie od experta na volebné kampane. Za štátne.BRATISLAVA. Školenie mediálnej komunikácie má čoskoro absolvovať minister dopravy Ján Figeľ (KDH), jeho politickí a iní poradcovia, hovorca a celý tím komunikácie ministerstva.Takmer 30-tisíc eur za to ministerstvo dopravy podľa zmluvy zverejnenej v centrálnom registri zaplatí izraelskej firme Shaviv Strategy and Campaigns.

O detailoch nehovoria

Aron Shaviv Kontrakt podpísalo ministerstvo minulý týždeň vo štvrtok priamo s majiteľom firmy Aronom Shavivom (na snímke). Ten o detailoch hovoriť odmietol s vysvetlením, že o klientoch neinformuje.

Izraelská konzultačná firma má pre ministerstvo dopravy zabezpečovať poradenstvo k medzinárodným témam. „Ide napríklad o komunikáciu so zahraničnými partnermi, ako sú stavebné firmy či banky, pri výstavbe cestnej infraštruktúry,“ vyratúva Krajčovič. Pomáhať má vraj aj pri zmene cielenia eurofondov.

Podmienky kontraktu ministerstvo nespresnilo. Nekomentovalo ani fakt, že víťazná firma na Slovensku nedávno radila aj kandidátovi KDH na starostu bratislavskej mestskej časti Ružinov Dušanovi Pekárovi.

Oslovili piatich

Poradenská zmluva
  • zmluvu so Shaviv Strategy and Campaigns (SS&C) podpísalo ministerstvo dopravy 3. februára 2011,
  • objednalo si v nej audit komunikácie ministerstva, zhodnotenie komunikačnej stratégie a návrh novej,
  • cena v dohode je 29 800 eur,
  • zmluva je na čas určitý, jej platnosť sa končí zaplatením posledného centa zo sumy 29 800 eur,
  • ide o podprahovú zákazku, kde stačí urobiť ponukové konanie a osloviť najmenej troch dodávateľov,
  • rezort oslovil piatich: BGR Gabara (Veľká Británia), MITA Group (USA), Greenberg Quinlan Rosner (Veľká Británia) a MAS Consulting (Španielsko),
  • najdrahšia ponuka bola 650 eur za hodinu konzultácie, SS&C ponúkla 90 eur,
  • firma má aj školiť ministra a jeho štáb vrátane politických poradcov, tím komunikácie a hovorcu,
  • je zverejnená na Centrálnom registry zmlúv.

Ministerstvo dopravy tvrdí, že si urobilo medzi poradenskými firmami vlastný prieskum trhu. Podľa zákona malo osloviť najmenej tri firmy, napísalo piatim medzinárodným poradenským firmám, od USA až po Španielsko.

Najdrahšia ponuka bola zhruba 650 eur za hodinu konzultácií, izraelská firma chce 90 eur za hodinu so skúsenejším konzultantom. Hodina s bežným odborníkom vyjde rezort na 75 eur.

Celkovo zaplatí ministerstvo za školenie, audit komunikačného oddelenia a návrh jeho stratégie do 29 800 eur. Keby to bolo o dvesto eur viac, prekročil by sa limit zákazky s nízkou hodnotou a museli by ísť cez prísnejšiu súťaž.

Kontrakt na čas určitý tak nie je obmedzený časovo, ale finančne. Končí sa vyplatením posledného centa z dohodnutej sumy.

Ministerstvo nezodpovedalo otázku, či školenia budú na Slovensku, alebo v Izraeli. Zmluva hovorí, že cestovné náklady si hradí rezort.

Shaviv je pre KDH známy

Aron Shaviv a jeho firma nie je na Slovensku neznáma. V uplynulých komunálnych voľbách zabezpečoval poradenstvo v kampani starostu Ružinova Dušana Pekára. Komunálne voľby vyhral.

Shaviv ma za sedem týždňov kampane dostal z neznámych 2,6 percenta k víťazstvu.

Dušan Pekár (KDH),

starosta MČ Ružinov, 
referencia na webstránke firmy Arona Shaviva

„Nikdy som nespoznal nikoho takého, kto by rozumel volebným kampaniam lepšie ako Aron Shaviv,“ znie Pekárova referencia na webe Shavivovej firmy. Pekárovi sme sa včera nedovolali.

V kampani radil aj srbskému prezidentovi Tadićovi

Aron Shaviv, ktorý bude školiť našich úradníkov, pomáhal aj v kampani moldavského expremiéra či ružinovského starostu.

BRATISLAVA. Majiteľ izraelskej konzultačnej firmy Shaviv Strategy and Campaigns Aron Shaviv sám seba označuje za experta na volebné kampane. O tom svedčia aj referencie, ktorých možno na webe nájsť niekoľko.

Okrem ružinovského starostu Dušana Pekára (KDH) radil vo volebnej kampani srbského prezidenta Borisa Tadića či bývalého moldavského premiéra Iurie Rosca. Ten je zároveň šéfom miestnej kresťanskodemokratickej strany.

Zlepšuje komunikáciu

„Pracujeme predovšetkým pre vlády, ministerstvá a vládne agentúry po celej Európe,“ reagoval Shaviv na naše otázky o svojej firme. Jej činnosť sa sústredila v uplynulých rokoch najmä na Bulharsko, Srbsko, Ukrajinu, Moldavsko či Chorvátsko. „Zameriavame sa na zefektívnenie ich komunikácie na medzinárodnej scéne,“ vysvetľuje Shaviv.

Taký má byť aj kontrakt so slovenským ministerstvom dopravy, ktorý nechce bližšie komentovať. K zákazke sa dostal cez oficiálny medzinárodný tender. „Tak ako v iných prípadoch,“ dodal.

Pekár: Vyhral mi voľby

Jeho klienti mu na webstránke zanechali aj niekoľko referencií. Moldavský expremiér Rosca v nich napríklad tvrdí, že jeho strane pomohol návrhom kompletnej zmeny štruktúr.

Ružinovský starosta Pekár tam tvrdí, že Shaviv ho za sedem týždňov volebnej kampane dostal z „neznámych 2,6 percenta k víťazstvu“.

Shaviv sa narodil vo Veľkej Británii, študoval v Anglicku, Austrálii a Kanade. Jeho partner a zároveň senior konzultant firmy Dan Kosky má podľa webstránky Shavivovej firmy skúsenosti s riadením národných kampaní. Publikoval články o politike v britskom Guardiane či v americkom Washington Times. Študoval na Oxforde.

Adam Valček
Ministri rady nechcú

Ministerstvo dopravy je v objednávaní mediálnych tréningov v súčasnosti výnimkou.

BRATISLAVA. Za minulej vlády investovali niektorí ministri a ich tlačové oddelenia do zlepšenia svojich komunikačných zručností a imidžu desaťtisíce eur. Len mediálne rady pre exministra zdravotníctva Richarda Rašiho (Smer) stáli 790-­tisíc eur.

Dnes je situácia iná. Málokto z ministrov využíva súkromné firmy na zlepšenie svojho obrazu pred novinármi a verejnosťou.

„Tréningy komunikácie pre našich zástupcov, ktorí sa zúčastňujú na diskusných reláciách, zabezpečujeme v rámci interných zdrojov,“ povedala hovorkyňa ministerstva školstva Miriam Žiaková. Rezort, ktorý vedie Eugen Jurzyca (SDKÚ), neplánuje vyberať mediálneho poradcu či PR agentúru.

Podobne je na tom ministerstvo spravodlivosti (patrí pod SDKÚ), ktoré zmluvu na externú komunikáciu nemá, ani ju neplánuje. Neuvažujú o nej rezorty práce (SaS), zdravotníctva (KDH) či životného prostredia (Most-Híd).

Ministerstvo vnútra pod vedením Daniela Lipšica (KDH) chce tento rok investovať niekoľko tisíc eur do výroby televíznych relácií. Tie majú prispieť k objasneniu nevyriešených prípadov a k popularizácii polície. „Zvažujeme aj mediálne tréningy,“ povedala Ľudmila Staňová z tohto ministerstva.

Rezort hospodárstva (v rukách SaS) neplánuje žiadne zmluvy na externú komunikáciu. Ročnú zmluvu má s firmou Slovakia Online asi na 14-tisíc eur ročne. Za to má monitoring médií, mimoriadne tematické monitoringy a štvrťročné analýzy obrazu ministerstva. Firmu vybral rezort cez e-aukciu.

Adam Valček
———————————————————————————————————————————

2.) Zvláštny poradca èlenov vedenia KDH – Aron Shaviv

Kto je Aron Shaviv?

Informácie pochádzajú z a) otvorených zdrojov b) našich izraelských priate¾ov z hnutia Anonymous.

Verejné zdroje:
The Jerusalem Post: One on One: The business of politics (rozhovor Arona Shaviva pre denník The Jerusalem Post)

Linked In (profil Arona Shaviva na sociálnej sieti Linked In)

Shaviv Strategy and Campaigns (oficiálna stránka Shavivovej firmy)

Narodený vo Ve¾kej Británii v roku 1979, jeho rodièia sa stali súèasťou repatriácie Židov na pôvodné územie Izraela, potom sa vrátili do Ve¾kej Británie. Ako dieťa Shaviv ve¾a cestoval po svete, strávil nieko¾ko rokov v Austrálii a Kanade. Do Izraela sa vrátil ako 17-roèný.

V roku 1996 Shaviv narukoval do IDF (izraelské ozbrojené sily). Prakticky hneï mu bola navrhnutá pozícia vojenského tlmoèníka. Avšak bol vyslaný do školy vojenskej rozviedky, ktorá je dislokovaná 5 km severne od Tel-Avivu. Po jej absolvovaní bol vymenovaný za pomocníka operatívneho dôstojníka v jednej zo štruktúr Amanu (vojenská rozviedka). Vo vojenskej rozviedke dosiahol hodnosť kapitána keï slúžil poèas deviatich rokov, do roku 2005. Poèas tohto obdobia pôsobil v Srbsku, Rumunsku, Ghane, Kongu, Macedónsku, na Ukrajine a Cypre. Odozvy na Shaviva majú vysoko pozitívny charakter. V roku 2005 pred Shavivom stála perspektíva povýšenia v hierarchií Amanu, napriek tomu z rozviedky odišiel.

Vojenská rozviedka Aman
Výcvik vo vojenskej rozviedke je na vysokej profesionálnej úrovni, dôstojníci a analytici rozviedky disponujú perfektnou profesionálnou kvalifikáciou.

Izraelská rozviedka a bezpeènostné služby zohrávajú dôležitú úlohu v štátnom, ako aj súkromnom sektore. Mnohí úradníci v rámci štátneho sektoru, priemyselnej sféry priamo alebo nepriamo pracovali pre rozviedku. Podanie výpovede príslušníkov rozviedky a bezpeènostných služieb neznamená koniec ich kariéry, nako¾ko osoby ktoré majú za sebou prax v tajnej službe sú èasto využívané pre prácu vo vládnom aparáte.

Od roku 1996 vedenie vojenskej rozviedky podniklo revoluèné kroky pri jej reformovaní. Tu musíme spomenúť implementáciu nového spôsobu práce analytikov, ktorý si získal názov „systémové myslenie“ a ktorý predpokladá komplexnú analýzu dodávaných informácií prièom sa berie do úvahy ideologická a náboženská sféra, verejná mienka, psychológia, literatúra a umenie.

Modernizovaný bol aj školiaci systém spravodajských kádrov. Jedným z takýchto programov (trvá tri roky) sa stal nový systém prípravy na báze civilných akadémií (univerzít), kde špecialne vybraní študenti absolvujú na univerzite školiaci program vyvinutý a schválený špecialistami vojenskej rozviedky. Toto platí aj o už fungujúcich príslušníkoch vojenskej rozviedky.

Je zaujímavé že ešte poèas svojho pôsobenia vo vojenskej rozviedke Shaviv absolvoval trojroèné školenie (2002 – 2005) na univerzite Bar-Ilan fakulta politológie a medzinárodných vzťahov.

Univerzita Bar-Ilan
Ide o izraelskú univerzitu ktorá sa nachádza v meste Ramad-Gan. Vznikla v roku 1955 a je pomenovaná po Meir Bar-Ilanovi, lídrovi nábožensko-sionistického hnutia. Univerzita vznikla s cie¾om vytvorenia vhodného rámca pre skåbenie náboženskej židovskej výuky a bežného vysokoškolského vzdelania. Na univerzite beží aj program výuèby vyvinutý a schválený špecialistami vojenskej rozviedky.

V roku 2006 zaèal pracovať na Ministerstve strategického plánovania, ako poradca ministra pre zahranièné vzťahy. Na ministerstve pôsobil spolu 1 rok aj 6 mesiacov (do októbra 2007).

Ministerstvo strategického plánovania
Poèas koalièných rokovaní medzi stranami Kadima a Náš dom Izrael v roku 2006 Abigdor Lieberman (líder strany Náš dom Izrael) žiadal od vtedajšieho predsedu vlády Ehmuda Olmerta post ministra pre vnútornú bezpeènosť. Vzh¾adom na objektívne dôvody (policajné vyšetrovanie proti Liebermanovi) to nebolo možné zrealizovať preto Olmert navrhol vytvoriť nové ministerstvo priamo pre Liebermana. Ministerstvo strategického plánovania bolo / je zodpovedné za agentúru pre kontakty Nativ a zoberá sa aj iránskou jadrovou hrozbou. Ministerstvo sa stalo súèasťou systému národnej bezpeènosti Izraela a je òou doteraz. Väèšinu vedúcich zamestnancov tvorili / tvoria minulí / súèasní agenti Mossadu a Amanu. V roku 2008 bolo ministerstvo zrušené, v roku 2009 obnovilo svoju èinnosť.

Agentúra pre kontakty Nativ
Agentúra zaèala fungovať v roku 1952. Jej úlohou bola realizácia výzvednej èinnosti a šírenie sionistickej propagandy v ZSSR a krajinách východnej Európy. Poèas deväťdesiatich rokov bola najdôležitejšou úlohou agentúry evakuácia židov zo zón lokálnych konfliktov na území SNŠ a štátov bývalej Juhoslávie. V súèasnosti sa Nativ zmenila na agentúru, ktorá udržuje kontakty so židovskými komunitami v rôznych krajinách. Kontrašpionážne služby viacerých štátov ju naïalej považujú za tajnú službu orientovanú na výzvednú èinnosť.

Už v roku 2005 (napriek svojmi pôsobeniu v rámci štátnej služby) Shaviv založil svoju poradenskú spoloènosť Shaviv Strategy and Campaings. Pod¾a našich informácií ide o spoloènosť spolupracujúcu so spravodajskou komunitou Izraela.

Shaviv pôsobil ako konzultant v rámci viacerých krajín, ktoré navštívil aj ako príslušník vojenskej rozviedky:

  • Marec 2007 – október 2007 Bulharsko vystupuje ako subdodávate¾ predvolebného tímu v parlamentných vo¾bách
  • September 2007 – december 2007 Rumunsko konzultant predstavite¾ov rumunskej vlády poèas predvolebnej kampane do Európskeho parlamentu
  • November 2007 – február 2008 Srbsko ako subdodávate¾ sa podie¾a na predvolebnej kampani tímu Borisa Tadica v rámci prezidentských volieb
  • Február 2008 – máj 2008 Ukrajina vystupuje ako subdodávate¾ pre volebný tím Leonida Èernoveckého v rámci primátorských volieb v Kijeve
  • Máj 2009 – júl 2009 Moldavsko konzultant Jurija Rošku (lídra kresťansko demokratickej národnej strany Moldavska) v rámci parlamentných volieb
  • September 2009 – november 2009 Chorvátsko konzultant prezidenta poèas prezidentských volieb
  • August 2010 – trvá do teraz Slovensko konzultant starostu MÈ BA Ružinov Dušana Pekára
  • Január 2011 – Marec 2011 Cyprus konzultant poèas parlamentných volieb
  • September 2007 – Júl 2011 konzultant pre politické otázky mimovládnej organizácie „Európski priatelia Izraela“
  • September 2010 – Júl 2010 Slovensko konzultant pre medzinárodné politické vzťahy podpredsedu vlády Jána Fige¾a

Pod¾a našich izraelských zdrojov, je považovaný za špecialistu na psychologické operácie a propagandu. Vie geniálne „èitať èísla“ z prieskumov verejnej mienky a pod¾a toho riadiť volebné kampane.

Je ženatý, má dve dcéry, žije v obci Modiin blízko Tel-Avivu (Izrael).

Vývoj udalostí

Je jar 2010 a Dušan Pekár (krajský predseda KDH v BA a súèasný starosta MÈ BA – Ružinov) spoloène s podporujúcimi ho regionálnymi politikmi a podnikate¾skými kruhmi, zaèína plánovať svoju volebnú kampaò na starostu Ružinova. Vtedajší riadite¾ kancelárie Jána Fige¾a – Branislav Staníèek dáva Pekárovi doporuèenie na izraelského špecialistu na volebné technológie Arona Shaviva. Samotný Staníèek sa so Shavivom spoznal v Bruseli.

Disponujeme dokumentmi dôverného charakteru, ktoré potvrdzujú, že Aron Shaviv a jeho aktivity na území SR sa stali predmetom záujmu slovenských kontrašpionážnych služieb. Dokumenty jasne popisujú návštevy a stretnutia Arona Shaviva v SR. Pod¾a dokumentov Aron Shaviv od 30.augusta do 30.novembra 2010 (výhra Pekára vo vo¾bách), navštívil územie SR minimálne štyri krát (konkrétne dátumy viï v dokumente). Malo ísť o služobné cesty z titulu riadenia volebnej kampane Ing. Dušana Pekára (volebnej kampani budeme venovať pozornosť na inom mieste). V tomto období sa Shaviv stretával hlavne s Pekárom samotným, ako aj èlenmi jeho volebného tímu: Zuzana Bábovková (dnes Maturkanièová), Lucia Weinbergerová a Miroslav Danko (do septembra 2011 top manager v dcérskej spoloènosti BVS a.s. – Infra Services a.s.).

Ïalší dokument rozpisuje aktivity Arona Shaviva od decembra 2010 do decembra 2011. Dokument konštatuje diverzifikáciu kontaktov Arona Shaviva na politické špièky KDH. Zaèiatkom roku 2011 Shaviv vyhráva ponuku na poradenské služby Ministerstva dopravy, pôšt a telekomunikácií (viï èlánok Nový èas z 3.2.2012, viï. zmluva è. 25/1130/2011). Okrem tradiènej zostavy (Pekár, Danko, Maturkanièová, Staníèek) boli spravodajskými zložkami zaznamenané aj opakované stretnutia Shaviva s ministrom vnútra SR Danielom Lipšicom. Dokument jasne špecifikuje dátumy návštev a stretnutí Arona Shaviva na území SR. Spolupráca Arona Shaviva s Dušanom Pekárom a Danielom Lipšicom pretrváva dodnes.

Kontra1

Kontra1

Kontra1

 

Kontra1

 

Kontra1

Izraelský komunikačný „agent“ v službách KDH za štátne peniaze?

Roman KALISKÝ-HRONSKÝ

V mediálnej komunikácii sa pred voľbami mali školiť minister dopravy Ján Figeľ z KDH a jeho poradcovia i hovorca ministerstva. Podľa zmluvy zverejnenej v centrálnom registri by ministerstvo dopravy malo za školenie zaplatiť takmer 30 tisíc eur izraelskej firme Shaviv Strategy and Campaigns. Táto firma vraj mala pre ministerstvo dopravy zabezpečovať poradenstvo k medzinárodným témam. Pomáhať mala údajne aj pri zmene cielenia eurofondov. Tá istá firma v ostatných komunálnych voľbách radila aj kandidátovi KDH na starostu bratislavskej mestskej časti Ružinov Dušanovi Pekárovi (na fotografii), ktorý sa napokon starostom aj stal.

Pre týždenník Slovenské národné noviny sa k predvolebnej spolupráci kandidáta za KDH so zahraničným konzultantom vyjadril bývalý starosta Ružinova Slavomír Drozd (SMER-SD): „Získal som informácie, že v kampani na post starostu Ružinova v roku 2012 pracoval pre súčasného starostu Dušana Pekára z KDH izraelský poradca Aron Shaviv. Za svoje služby si údajne nechal vyplatiť honorár vyše 35 000 eur. Približne toľko stála spolu celá kampaň všetkých ostatných kandidátov. Najsmutnejšie bolo, že pán Pekár Ružinovčanom neponúkal riešenia, ale iba osočovanie a nepravdivé útoky na protikandidátov. Používal priam podpásové údery.“

  • KTO JE ARON SHAVIV

Mediálny poradca sa narodil vo Veľkej Británii v roku 1979. Ako dieťa Shaviv veľa cestoval po svete, strávil niekoľko rokov v Austrálii a Kanade. Do Izraela sa dostal ako sedemnásťročný. V roku 1996 narukoval do izraelských ozbrojených síl. Čoskoro mu navrhli post vojenského tlmočníka a vyslali ho do školy vojenskej rozviedky. Po jej absolvovaní ho vymenovali za pomocníka operatívneho dôstojníka v jednej zo štruktúr Amanu, čo je izraelská vojenská rozviedka. Dosiahol hodnosť kapitána a slúžil deväť rokov. Počas tohto obdobia pôsobil v Srbsku, Rumunsku, Ghane, Kongu, Macedónsku, na Ukrajine a Cypre. V roku 2005 pred Shavivom stála perspektíva povýšenia v hierarchii Amanu, napriek tomu z rozviedky odišiel. Už v roku 2005 ešte počas pôsobenia v izraelskej tajnej službe založil svoju poradenskú spoločnosť Shaviv Strategy and Campaings. Podľa informácií z internetových portálov ide o spoločnosť spolupracujúcu so spravodajskou komunitou Izraela.

  • ČO ROBÍ PRE KDH?

Prezentácia Arona Shaviva ako experta na mediálnu komunikáciu je zaujímavá najmä preto, lebo sa nespomína jeho profesionálne pôsobenie v médiách, zato v ozbrojených silách pôsobil dosť dlho. Členovia KDH sa nechávajú školiť človekom z Izraela a v prípade Figeľovho ministerstva dopravy to má byť za štátne peniaze, teda za peniaze daňových poplatníkov, pričom nejde o malú sumu. Je otázne, či práve odbornosť A. Shaviva vyhrala post starostu pre kandidáta KDH Pekára, ale ten nám potvrdil, že s izraelským expertom spolupracoval, dokonca zariadil stretnutie Shaviva s ďalším popredným členom KDH Danielom Lipšicom. Pre náš týždenník to starosta Dušan Pekár komentoval takto: „S Aronom Shavivom som spolupracoval v rámci kampane na starostu Ružinova a Daniela Lipšica som na žiadosť pána Shaviva požiadal o možnosť ich stretnutia.“ Daniel Lipšic si síce na brífingu, ktorý zvolal po mediálnom útoku, podľa ktorého údajne pracoval ako agent pre vojenské obranné spravodajstvo slovenskej armády pod krycím menom Zelenáč, nevedel spomenúť na meno Arona Shaviva, ale prekvapivo si dosť presne pamätal, o čom sa s ním približne pred pol rokom na päťminútovom stretnutí bavil.

  • TAJNÝ AGENT?

Na internete sa objavil dokument – údajne spis Vojenského obranného spravodajstva (VOS). V ňom sa konštatuje, že inkriminovaný Izrealec bol počas kampaňovania pre Pekára (mimochodom krajského predsedu KDH v Bratislave) monitorovaný slovenskej vojenskou kontrarozviedkou s podozrenia zo spolupráce s inou štátnou mocou proti záujmom Slovenskej republiky. Slovenské národné noviny sa teda opýtali aj na Ministerstve obrany SR, či niečo vedia o činnosti izraelského poradcu Shaviva, ktorý bol pracovníkom izraelských vojenských služieb a na Slovensku pôsobí ako mediálny konzultant. Má ministerstvo obrany napríklad cez vojenské obranné spravodajstvo nejaké bližšie vedomosti o pôsobení tohto pána na našom území? Odpovede sme sa do uzávierky tohto vydania SNN nedočkali.



4.) Ako sa minister (! ) Lipšic s izraelským agentom zaplietol

O tom, že nákup „nového“ odpočúvacieho systému sprevádzali klientelizmus a korupcia, písali viacerí. Teraz vychádza najavo, že Daniel Lipšic s pravdepodobnosťou hraničiacou s istotou v tomto tendri konal podľa nôt, ktoré mu dal izraelský spravodajský ex/dôstojník Aron Shaviv.

Už dávnejšie sa tejto kauze venoval článok Prečo Lipšic spolupracuje s „bývalým“ spravodajským dôstojníkom IzraelaNové svetlo do týchto udalostí však vnášajú ďalšie emailové komunikácie od môjho anonymného informačného dobrodinca.

O čo presne išlo

Ide o občana štátu Izrael Arona Shaviva. Pôvodne pracoval v izraelskej vojenskej spravodajskej službe Aman, čo sám potvrdil v rozhovore pre Jerusalem Post. V súčasnosti je spoločníkom konzultačnej firmy Shaviv Strategy and Campaigns, ktorá na Slovensku pracovala hlavne pre politikov KDH ako Ján Figeľ či Dušan Pekár.

Práve starosta Ružinova Dušan Pekár mal sprostredkovať stretnutie Lipšica so Shavivom, ktorý mu v tom čase pomáhal s politickým marketingom. Stretnutie Shaviva s Lipšicom sa uskutočnilo 20. júna 2011.

Lipšic pre Nový čas povedal, že „stretol som sa s ním na päť minút na ministerstve, odvtedy som ho nevidel“. Lipšic povedal, že mu Shaviv mal navrhnúť poradenstvo v oblasti PR, čo odmietol. Dôležité je nezabudnúť na fakt, že Lipšic stretnutie so Shavivom potvrdil.

Podľa môjho názoru to však také nevinné, ako tvrdí Lipšic, nebolo.

Very discreet: V hlbokej tajnosti

Aron Shaviv požiadal 9. júna 2011 Dušana Pekára o sprostredkovanie stretnutia s Danielom Lipšicom. Chcel, aby sa schôdzka konala 15. júna. Zdôraznil, že ide o osobnú a diskrétnu prosbu. Na záver zdôraznil, že sa to má udržať v hlbokej tajnosti! Teda „very discreet“, ako píše Aron.

Nemyslím si, že rokovanie o poradenstve v oblasti PR je nutné držať v takej veľkej tajnosti. A okrem toho, načo stretnutie s ministrom? Nech sa páči, pozri si ponuku verejných obstarávaní na www.minv.gov.sk, zúčastni sa a vyhraj.

Nasleduje pokračovanie komunikácie, v rámci ktorej Pekár a Shaviv dohadujú termín stretnutia. Až sa napokon zhodli, že sa Shaviv sa s Lipšicom stretne 20. júna 2011.

 

 

Čo sa dialo vo februári 2012

V februári sa o Shaviva začal zaujímať Nový čas. Tretieho februára 2012 vyšiel v Novom čase článok Poradenstvo za 29-tisíc EUR: Trénoval politikov KDH izraelský agent? V ňom Aron Shaviv na otázku, či pôsobil niekedy v tajnej službe, odpovedal „nie“. Tým však poprel to, čo hovoril pre Jeruzalem Post. Takže koho klamal, Nový čas alebo Jeruzalem Post?

Tomuto článku opäť predchádzala emailová komunikácia. Novinár, ktorý písal článok, sa na Shaviva obrátil s tým, aby mu zodpovedal isté otázky. Shaviv sa rozhodol, že musí osoby, ktoré s ním na Slovensku spolupracujú, varovať. Preto 1. februára 2012 o 19:02 preposlal otázky novinára svojej spriaznenej osobe v SR Michalovi Repovi. Ten email zase preposlal Dušanovi Pekárovi.

Pekár obratom varoval Lipšica – email preposlal na súkromnú adresu jeho vtedajšieho hovorcu Gábora Grendela (gabor.grendel@gmail.com).

 

Takže Lipšic a jeho okolie už od 1. februára vedeli, že novinári sa zaujímajú o človeka, s ktorým sa osobne stretol, a ktorý očividne pôsobil v izraelských spravodajských zložkách.

Na tlačovke 7. februára 2012 sa dopredu inštruovaný Lipšic usiloval tváriť suverénne a odrážať otázky o Aronovi Shavivovi. Veľmi mu to však nešlo a bol na to podľa všetkého veľmi dobrý dôvod.

Ak bolo stretnutie s izraelským agentom nepodstatné, prečo by Pekár Lipšica varoval? Môže sa len tak hocikto stretnúť s ministrom vnútra? Lipšic ako minister vnútra musel absolvovať stovky stretnutí, avšak v tomto prípade si presne „pamätal“, že sa stretli len na päť minút a „vedel“ aj to, o čom bola reč. Keď sa ho opýtate, či si jeho občianske združenie alebo strana objednali prieskum verejnej mienky, tak si nepamätá nič. Pozoruhodne nedôsledná pamäť…

Inak Lipšicove vystúpenie na tlačovke bolo veľmi nepresvedčivé. Bol napätý a viackrát si protirečil. Prečo? Ponúkam čitateľom logické vysvetlenie.

Potrebovali si zladiť noty?

Drísty o tom, že Shaviv ponúkal Lipšicovi PR služby odmietam. Bol by to príliš veľký cirkus pre tak málo muziky.

Poďme radšej spolu analyzovať známe fakty. Lipšic sa so Shavivom stretli 20. júna 2011. Čo sa dialo v tom období?

Od novembra 2010 bežal proces dodávky nového odpočúvacieho zariadenia pre Ministerstvo vnútra SR. Bolo o tom napísaných veľa článkov, napríklad v Plus 7 dní, Pravde a na internete je aj dokument KOCÚR, ktorý súvislosti „nákupu“ detailne osvetľuje. Obstarávanie prebiehalo za podozrivých okolností. Bodaj by aj nie, keď mal celý proces pod palcom poradca pre rómsku problematiku ministra vnútra Milan Krajniak.

Nebudem popisovať celý priebeh. Stačí sústrediť sa na to, čo bolo aktuálne v júni 2011. Lipšic tender spustil bez schválenia vlády a bez vedomia koaličnej rady. A teraz pozorne sledujte dátumy:

14. 4. 2011 bola podpísaná zmluva medzi spoločnosťou ORGA-TRADE a ministerstvom vnútra na dodávku odpočúvacieho systému, čo potvrdzuje aj článok v Pravde z 25. 5.2011. Bleskurýchle prebehli prvé miliónové zálohové platby. Nové zariadenie, ktoré dodnes leží nevybalené v krabiciach, lebo chýbajú viaceré dôležité komponenty, mala cez ORGA-TRADE dodať spoločnosť VERINT SYSTEMS z Izraela, rodnej krajiny ex/agenta Shaviva. VERINT SYSTEMS, pochopiteľne, dodáva spravodajskú techniku aj pre izraelské tajné služby.

3. 6. 2011 muselo ministerstvo po nátlaku vládnej koalície požiadať ORGA-TRADE (VERINT SYSTEMS) o pozastavenie prác na projekte. Informovali o tom aj médiá. Lipšic sa ocitol v slepej uličke. Z jednej strany musel akceptovať požiadavku koaličných partnerov a vypísať nové výberové konanie. Z druhej strany tam už bola podpísaná zmluva s ORGA-TRADE, ako aj zaplatené prvé zálohy.

20. 6. 2011 sa uskutočnilo stretnutie Arona Shaviva s Danielom Lipšicom.

29. 6. 2011 predávajúci akceptoval pozastavenie prác. Takže s daným procesom súhlasili VERINT SYSTEMS aj ORGA-TRADE. Namiesto toho, aby trvali na dodržaní zmluvy, čo by bolo z podnikateľského hľadiska logické.

Na jeseň prebehol akože nový tender, v ktorom opäť uspel tandem ORGA-TRADE a VERINT SYSTEMS. Tento fakt je aj odpoveďou na dve otázky: Prečo sa potreboval Shaviv „very discreet“ stretnúť s Lipšicom? Prečo VERINT SYSTEMS aj ORGA-TRADE neprotestovali proti „pozastaveniu“ tendra?

Neviem, ako vám, ale mne to celé začína do seba zapadať…

Adam Kemény



Zdroje:

1) Figeľa a jeho ľudí vyškolí politický expert z Izraela:  https://domov.sme.sk/c/5756882/figela-a-jeho-ludi-vyskoli-politicky-expert-z-izraela.html

2)  Zvláštny poradca èlenov vedenia KDH – Aron Shaviv: http://www.kauza.6f.sk/daniel-lipsic-zelenac-kdh/zvlastny-poradca-clenov-vedenia-kdh-aron-shaviv/

3)  Spolupracuje KDH s cudzími službami?: https://snn.sk/spolupracuje-kdh-s-cudzimi-sluzbami/

4)Ako sa minister (! ) Lipšic s izraelským agentom zaplietol: https://adamkemeny.blog.pravda.sk/2014/07/11/ako-sa-minister-lipsic-s-izraelskym-agentom-zaplietol/

 

By |2023-08-13T00:29:46+00:001. augusta 2019|Categories: Infovojna|2 komentáre

About the Author:

Avatar

2 komentáre

  1. … [Trackback]

    […] Find More Info here to that Topic: blog.infovojna.sk/aron-shaviv-lipsic-figel-a-kdh/ […]

  2. … [Trackback]

    […] Read More to that Topic: blog.infovojna.sk/aron-shaviv-lipsic-figel-a-kdh/ […]

Leave A Comment